< Terug naar het overzicht
  • Onderwerp
  • Eigentijdse schuurwoning Afferden
  • Datum
  • 12-01-2023
    • Bureau Huibers

    Eigentijdse schuurwoning Afferden

    Bij een monumentale boerderij aan de Koningstraat in Afferden ontstaat een erf waar 4 woningen ontwikkeld worden. Het beeldkwaliteitsplan vraagt om een erfopzet, waarbij de woningen als schuren om de monumentale boerderij heen staan. Door de woningen in schuurvorm met sobere detaillering te ontwerpen wordt de monumentale boerderij in waarde gelaten. Aan ons de opdracht één van deze woningen te ontwerpen.

    Door bij deze woning gebruik te maken van een eenvoudige vorm, waar dak en gevel feilloos in elkaar overlopen, wordt de rust in het ontwerp bereikt waar het beeldkwaliteitsplan om vraagt. Alle functies worden hierbij ondergebracht onder één kap, refererend naar een schuur waar de kap alle functies herbergt.

    Plasticiteit in de gevel wordt opgezocht door verspringing van vlakken en materialen. Door deze materialen in kleurtinten dicht bij elkaar te houden wordt gelijktijdig de rust in het ontwerp behouden. De verhoging van de gootlijn boven de entree accentueert de binnenkomst van de woning. Daarbij is het een knipoog naar een hooiluik van een hooizolder in een historische boerderij. Door een ingetogen maar toch sprekend ontwerp te maken krijgt de woning zijn eigen identiteit, maar blijft de bestaande monumentale boerderij zijn waarde behouden.

    Wij wensen de opdrachtgevers en aannemersbedrijf Litjens veel succes met de bouw, wij gaan het met veel plezier volgen.

    < Terug naar het overzicht