< Terug naar het overzicht
  • Onderwerp
  • Landelijke transformatie in Klazienaveen
  • Datum
  • 16-02-2023
    • Bureau Huibers

    Landelijke transformatie in Klazienaveen

    In het buitengebied van het Drentse Klazienaveen (gemeente Emmen) hebben wij een karakteristieke landelijke woning getransformeerd en op laten gaan in een Kempische woning. Het bestaande gedateerde huisje was toe aan een renovatie en voldeed niet meer aan alle eisen van de opdrachtgevers. Toch werd het karakter van de woning op waarde geschat en daarmee onderdeel van onze ontwerpopgave.

    We ontwierpen een ensemble van drie volumes, waarvan twee nieuwe volumes haaks op de bestaande woning staan. Op deze manier richten alle ruimtes zich op het omliggende landschap. Om meer dynamiek te bereiken in het geheel in relatie tot de bestaande woning, hebben we de twee nieuwe volumes van elkaar laten verspringen in hoogte en breedte.

    Door niet alleen het nieuwe gedeelte te voorzien van (stoere donkere) kozijnen, maar ook de bestaande woning te voorzien van kozijnen met eenzelfde uitstraling, ontstaat er een mooie samenhang in kleur en materiaal. Deze samenhang wordt nog extra versterkt door het nieuwe dak te voorzien van dezelfde dakpannen als het nieuwe hoofdgebouw.

    Het leidt tot een bijzondere samenkomst van landelijke en Kempische architectuur, waarbij elke stijl elkaar respecteert en door hun verscheidenheid zelfs versterkt.

     

    < Terug naar het overzicht